Under lupen: Lillesand

Kommunene har en viktig rolle i det offentlige kommunikasjonsarbeidet i koronakrisen. Men hva gjør de og hvor flinke er de? Vi retter søkelyset mot kommunene på Sørlandet.

Ønsker du å være oppdatert på den lokale koronasituasjonen i din kommune, bør du helst ikke bo i Lillesand.

Det er et kjent kommunikasjonsgrep å pynte på dårlige nyheter eller ikke å nevne dem i det hele tatt. Men en slik strategi er risikabel og sjeldent særlig smart i lengden.

I Lillesand er oppdateringer om koronastatusen fullstendig nedprioritert, både på kommunens webside og på Facebook. 

BEVISST ELLER ikke, byens høyeste solsikke og en påskehilsen til innbyggere prioriteres uansett foran koronanyheter. Faktisk finnes det ikke et eneste koronarelatert innlegg på kommunens Facebook-side siden 27. mars! Og det til tross for at Lillesand ligger forholdsvis høyt oppe på listen over smitteregistrerte per innbygger på Agder.

Nøyaktig hvor mange som er smittet i Lillesand, er det krevende å finne frem. I alle fall på kommunens egne medieflater. På websiden finnes ingen nyhetsseksjon om korona. Derimot kan du velge mellom 11 ulike temabokser, der mesteparten av innholdet er forbrukerinformasjon sakset rett fra nasjonale helsenettsider.

GÅR DU INN på siden «Om smittede og koronatesting», dukker det opp en lenke helt nederst. Klikker du på den, får du opp en oversikt som viser sju registrerte smittetilfeller. Folkehelseinstituttet og VG opererer imidlertid med åtte. Er ikke smittetilfellet som ble registrert 22. april inkludert?

Svaret finner vi i Lillesands-Posten, som skriver at dette tilfellet gjelder en person som tidligere bodde i Lillesand, men som har flyttet til Oslo og glemt å endre adresse i Folkeregisteret.

Kommunen burde lenket til denne artikkelen på egen webside, og oppklart misforståelsen for de som er abonnenter på lokalavisen.

Ordfører Einar Holmer-Hoven var nokså aktiv i lokalavisen Lillesandsposten i dagene og ukene etter 12. mars, da de nasjonale restriksjonene ble innført. Men den siste halvannen måned har det vært helt tyst der også.

KONKLUSJON: I Lillesand går livet sin vante gang. Selv ikke en verdensomfattende koronapandemi klarer å slå sprekker i den herlige sørlandsidyllen.