Skjermbilde 2019-10-24 kl. 13.55.40

Se mulighetene i det grønne skiftet. Å vise frem hvordan bedriften din er bærekraftig, kan gi deg et konkurransefortrinn. FOTO: PEXELS.COM

Slik unngår du grønn fiasko

Bedriftsledere som ikke viser at de tar det grønne skiftet tilstrekkelig på alvor, risikerer å kjøre hele virksomheten i grøfta. Men hvordan kommuniserer du bærekraft?

Forventningen er den samme om du driver bondegård, bank eller bilforretning. Fra kunder, ansatte, underleverandører, naboer og samfunnet generelt. Businessen må ha en tydelig miljøprofil.

Uten grønt fokus, er sjansen stor for at bedriften i fremtiden vil få trøbbel med både rekruttering, produksjon og salg.

Nyutdannede på jobbjakt ser i dag like mye på om arbeidsgiverne driver bærekraftig som på lønn, arbeidsoppgaver og utviklingsmuligheter. Det bekrefter en undersøkelse fra byrået Gambit H&K tidligere i år. Bedrifter som vil konkurrere om de skarpeste hodene, må dokumentere grønn tenkning og handling i alle prosesser.

Dyrevelferd og grønne lån

Bærekraftselementet står enda sterkere på forbrukernivå. Stadig færre ser kun på pris og kvalitet når de handler matvarer i butikken, velger bankforbindelse eller kjøper ny bil. De stiller spørsmål om dyrevelferden hos salamiprodusenten i påleggsdisken, ber om grønne lån og griller bilselgeren om de ulike modellenes utslipp av klimagasser.

Sustainable Brand Index – som er Nordens største undersøkelse om bærekraft – viser en utvikling som bør skremme flere norske bedrifter til å endre kurs:

  • Seks av ti nordmenn mellom 16 og 70 år sier at bærekraft påvirker deres kjøpsbeslutning.
  • 17 prosent er villig til å betale 25 prosent mer for en vare eller en tjeneste, hvis den bærer et grønt stempel. 28 prosent er villig til å akseptere 10 prosent høyere pris.
  • Andelen nordmenn som gir blaffen i bærekraft, såkalte «egoer», er på rask vei nedover – fra 38 prosent i 2013 til 28 prosent i 2019. Samtidig befinner stadig flere seg i gruppene «smarte» og «dedikerte», som når det gjelder bærekraft kjennetegnes ved å være henholdsvis nysgjerrige og nidkjære.
En grønn mulighet

Så hva kan du som bedriftsleder gjøre for å unngå grønn fiasko?

Vel, du kan starte med å definere samfunnets økte engasjement for bærekraft som en forretningsmulighet. Klarer du identifisere og fortelle din bedrifts grønne historier, kan du skaffe deg et konkurransefortrinn.

Les også: Dette er Tellus

Selvsagt må det være substans i det du skal kommunisere. Skjønnlitteraturen kan trygt overlates til andre. Prøv derfor aldri å markedsføre selskapet, prosessene eller produktene som mer miljøvennlig enn det som faktisk er tilfelle. Og vær ærlig. Avdekkes det at du vektlegger miljøfordeler og samtidig unnlater å informere om ulemper, kan du virkelig havne i trøbbel.

Grønnvasking er ikke bare risky business. Det kan også være brudd på markedsføringsloven, noe klesgiganten Hennes & Mauritz fikk klar beskjed om av Forbrukertilsynet da selskapet kalte sin nye kleskolleksjon bærekraftig og miljøvennlig tidligere i år.

Les også: Dette hjelper vi deg med

Vis deg frem

Men selv om du selger et miljøbelastende produkt eller har en forurensende produksjon, betyr ikke det at skal gjemme deg bort. Tvert imot. God kommunikasjon handler i mine øyne mye om åpenhet og ærlighet.

Les også: Få frem dine grønne historier

Har virksomheten miljøutfordringer, så fortell hvordan det jobbes for å løse dem. Du vil da bli oppfattet som troverdig, samtidig som du lettere vil kunne proklamere virksomhetens bidrag til en bærekraftig verden.

I sommer gjorde jeg en jobb for Fiven Norge i Lillesand, kanskje best kjent som Saint-Gobain og Norton. Bedriften produserer silisiumkarbid, men har lenge blitt kritisert av lokalbefolkningen for manglende informasjon om forurensende utslipp til luft og vann.

Gjennom å opprette et nettsted som løpende informerer om produksjon, utslipp, miljøtiltak og eksempler på at virksomheten faktisk bidrar til det grønne skiftet, har Fiven Norge klart å stilne mange av de kritiske røstene.

Min påstand er at de aller fleste bedrifter, uansett størrelse og bransje, har en grønn historie å fortelle. Men de trenger kanskje hjelp til å identifisere og kommunisere den.